Akupunktura u doba korone

VTO
Akupunktura i VTO
04.03.2020.
perimenopauza
Perimenopauza i akupunktura
06.07.2020.

Akupunktura u doba korone

akupunktura u doba korone

Već neko vreme živimo „u doba korone“, i informacije kojima smo okruženi, u najmanju ruku su zbunjujuće. Na mnogo toga ne možemo da utičemo, a stara mudrost kaže da ne bi trebalo da se fokusiramo na ono što možemo da promenimo. Virus je tu, pa je tu, leka nema, kao ni vakcine, i jedina odbrana je naš imunitet. Znači, fokus bi trebalo da bude na imunitetu, a ne na virusu.

Akupunktura, i srodne tehnike, mnogo toga mogu da ponude kada se radi o poboljšanju imuniteta. Bilo da se koriste samostalno, ili u kombinaciji sa metodama zvanične medicine, bilo u preventivne, ili terapijske svrhe. Stimulisanjem odredjenih tačaka, dolazi do regulisanja rada nervnog, samim tim i hormonskog sistema, koji su okosnica imunog sistema.

Preporuke

Kolege iz Kine su nam prosledile odredjene preporuke, tj. terapijske protokole stimulacije akupunkturnih tačaka, koje bi trebalo primenjivati u aktuelnoj situaciji. Neki od njih preporučuju i primenu herbalne medicine, koja je u Kini sastavni deo tradicije.

Ako govorimo samo o akupunkturi, kao preventivnoj metodi, sam tretman i izbor akupunkturnih tačaka se ne razlikuju od dosadašnjih tretmana, jedino se akcenat stavlja na stimulisanje energije pluća i slezine.

Za svaku je preporuku primena akupunkture, u cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja, zajedno sa adekvatnom ishranom, i fizičkom aktivnošću. Pored akupunkture, tj. zajedno sa njom, može se primenjivati i moksibustija, ali o tome, sledeći put.

Dr Nela Garčević