Akupunktura i alergije

NADAprotokol
Bolesti zavisnosti
03.08.2017.

Akupunktura i alergije

alergije

Alergija na polen ambrozije je jedna od najčešćih alergijskih reakcija savremenog čoveka.

Najčešće se manifestuje kao alergijski rinitis, praćen suzenjem i peckanjem u očima, mada nisu retke ni kožne manifestacije, u vidu različitih tipova osipa. Avgust je mesec kada je koncentracija polena u vazduhu najveća, pa samim tim su tegobe kod alergičnih ljudi najizraženije.

Da li akupunktura pomaže kod alergije na ambroziju?

Da. Preporučuje se da se sa tretmanima krene u toku jeseni, mada i u akutnim fazama se može postići značajno poboljšanje, što se dešava upravo tokom avgusta i septembra.

Šta se može očekivati, i koliko je tretmana potrebno?

Najčešće je potrebno 10 -12 tretmana, mada se poboljšanje može ocekivati i posle svega nekoliko tretmana. Umanjuju se simptomi kao što su kijanje, kašljanje i svrab u očima, a kod nekih pacijenata potpuno i nestaju.

Da li je potrebno prekinuti sa terapijom lekovima koje je prepisao alergolog?

Ne. Akupunktura nema apsolutne kontraindikacije, kompatibilna je sa svim lekovima i terapijskim modelima. Pacijent sam primećuje kada lekovi postanu da budu manje potrebni ili nepotrebni, i u dogovoru sa svojim alergologom može modifikovati terapiju.
Kod pacijenata koji imaju blaže simptome, i lekove uzimaju „po potrebi“, moguće je apsolutno izbeći iste.

Kako akupunktura deluje ?

Akupunktura menja dejstvo medijatora zapaljenja (histamina) koje alergijska reakcija oslobadja, tako da ne dolazi do pojave tipičnih simptoma. U širem smislu, ona reguliše energentski protok u našem organizmu, i samim tim deluje na harmonizaciju svih procesa.
Znači, deluje slično kao i bilo koji antihistaminik, samo što za razliku od lekova, akupunktura pokreće prirodne mehanizme i nema neželjenih efekata.