Akupunktura i VTO

slomljenog srca
Sindrom slomljenog srca…
19.02.2020.
akupunktura u doba korone
Akupunktura u doba korone
27.04.2020.

Akupunktura i VTO

VTO

Problem steriliteta i infertiliteta pogadja sve veći broj parova, kako kod nas, tako i u svetu. Zašto je to tako, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Ali je činjenica da moderan način života značajno utiče na smanjenje plodnosti, i kod muškaraca i kod žena. U borbi za roditeljstvo, u zavisnosti od uzroka, primenjuju se različite metode i tehnike. I sve više se govori o neophodnom integrativnom pristupu.

Jedna od metoda integrativne medicine je i akupunktura. Brojne naučne studije su dokazale njen pozitivan efekat na zdravlje u celini, a što se tiče lečenja steriliteta, sve više lekara svojim pacijentima preporučuje i tretmane akupunkturom. Zašto?

Gde je tu akupunktura…

Dokazano je da akupunktura smanjuje stres, poboljšava san, reguliše nivo hormona, opušta mišiće, smanjuje nuspojave lekova koji se koriste, a to su mučnina, nadutost, bol… sve navedeno povoljno utiče na prokrvljenost materice, mogućnost implantacije embriona, tj. na kvalitet i pokretljivost spermatozoida.

U terapiji steriliteta se mogu koristiti dva protokola, duži i kraći, što zavisi od para do para. I jedan i drugi imaju svojih prednosti, koriste se podjednako, i paraleno sa samim procesom VTO.