Bolesti zavisnosti

alergije
Akupunktura i alergije
03.08.2017.
Kafa, čokolada
Kafa, čokolada i akupunktura…
07.09.2017.

Bolesti zavisnosti

NADAprotokol

NADA PROTOKOL

Mnogi pacijenti me pitaju da li akupunktura može da im pomogne u mršavljenju, ili u odvikavanju od pušenja. Često se našalim, pa kažem da mi donesu kašike, da ih probušim. Ili da u cigarete jednostavno zabodu igle, sigurno ih neće zapaliti…

Medjutim, gojaznost i pušenje nisu za šalu, jer predstvaljaju bolesti zavisnosti. I kao takve ih treba i lečiti. Multidisciplinarni pristup je obavezan, kao i sama spremnost pacijenta da se uhvati u koštac sa problemom.

U akupunkturi postoji tzv. NADA Protokol, koji je razvijen 70 tih godina prošlog veka, u Americi. Autor ovog protokola je dr Majkl Smith, lekar Linkoln bolnice u Njujorku. Njegova ideja je bila da nadje jednostavan, jeftin i pouzdan način za lečenje bolesti zavisnosti. Sredinom 80tih, osnovan je National Acupuncture Detoxification Association, NADA.

Njegova ideja je postala stvarnost, i dan danas se ovaj protokol primenjuje, kao alternativa metadonu. Primećeno je da pacijenti koji su podvrgnuti ovom načinu lečenja osećaju manju nervnu napetost, anksioznost. Kao i da se lakše nose sa zavisnošću, smanjuje se potreba sa lekovima, poboljšava im se san. Tako se ovaj način lečenja proširio na mnoge oblasti medicine, koje se bore sa bolestima zavisnosti.

Primena

Sam tretman je standardizovan. Sastoji se od ubadanja tankih iglica u ušnu školjku, u tačno odredjene tačke. Njih ima 5, i bodu se obe ušne školjke istovremeno. Tretman traje oko pola sata. Deset do dvanaest tretmana se radi po seriji.

NADA Protokol se primenjuje u lečenju gojaznosti, ali uz adekvatnu fizičku aktivnost i režim ishrane. Rezultati su brži, dugotrajniji i omogućuju pacijentima bolju kontrolu nad apetitom, snom i nervnom napetošću, u dužem vremenskom periodu.

Zahvaljujući dr Smitu, širom sveta se ovaj protokol primenjuje u centrima za lečenje bolesti zavisnosti.