Četkice, paste i ostala ratna pomagala

akudenta-karijes
Moje dete ima karijes ?! A peremo zube redovno…
19.06.2018.
Estetska akupunktura
13.09.2018.

Četkice, paste i ostala ratna pomagala

Pranje zuba je vrlo ;esto rat, koji se vodi minimum dva puta dnevno, u Va[em kupatilu. Ako ste mislili da postoji samo jedan front, i da se pobedom smatra pristanak Va[eg deteta da opere zube, sa ili bez Va[e pomo’i, du\e od 30 sekundi… pogre[ili ste.

Pranje zuba je vi[e od toga… to je rat strpljenja, tolerancije, otpornosti, ali na dva fronta…

Prvi front se nekako podrazumeva… pranje zuba, 2x dnevno, minimum 3 minuta. Kako trava raste i kako ki[a pada. Pa broj pobeda i poraza nekako varira.

Drugi front je više skriven, i nalazi se u ustma Va[eg deteta. {ta se zapravo tu dogadja? U zavisnosti od uzrasta deteta, u ustima je svakako dinamično. Bilo da niču mlečni zubi, ili je u pitanju smena zuba, ill Vaša tinejdžerka hoće da beli zube… mlečne.

Ukoliko želimo da pobedimo na prvom frontu, potrebno je da od najranijeg detinjstva deci „usadjujemo naviku“ pranja zuba. Kada su u pitanju bebe, dovoljno je posle svakog podoja obrisati dečija usta specijalnim navlakama za prste. Bez paste, dovoljno je navlažiti navlaku fiziološkim rastvorom ili običnom vodom.

Kako deca rastu, tako ih treba animirati odgovarajućim četkicama, tajmerima i pastama…

Tu dolazimo do suštine drugog fronta… rata izmedju bakterija koje postoje u ustima i izazivaju karijes (i gingivitis), i sredstava kojima ih uklanjamo.

Četkice…

Na tržištu ih ima jako puno, različitih oblika, veličina, boja. Neke su zaista odobrene od stomatoloških udruženja, ali većina nije. Cilj upotrebe četkice je da mehanički razori naslage, posebno one koje se nalaze uz same desni.Nisu sve četkice adekvatne za to.

Paste…

I njih na tržištu ima jako puno. Obično se vodimo vrstom ukusa, i deca najčešće vole jagodu, ali to je najmanje bitna stvar. Grubo rečeno, postoje tri vrste pasta, i svaka od njih ima svoje indikacije… sa fluorom ili bez, i one koje sadrže kalcijum umesto fluora. Paste na bazi kalcijuma se nešto redje primenjuju, i potrebno je da se konsultujete sa stomatologom pre njihove upotrebe.

Tehnika pranja zuba…

Do skoro je bilo kako trava raste i kako kiša pada, ali sa pojavom novih saznanja, kao i tehnološkim napretkom samih pasta i četkica, neke druge tehnike su se pokazale efikasnijim.

U našoj ordinaciji možete dobiti stručan savet u vezi i sa četkicama i sa pastama, kao i tehnikama pranja zuba. Ponosni smo na sertifikat ITOP, koji nam omogućava da Vam na najlakši mogući način objasnimo pravilnu tehniku pranja zuba, i rešimo sve nedoumice vezano za izbor četkice i paste, i za Vas, i za Vaše dete.