Moje dete ima karijes ?! A peremo zube redovno…

Novosti
Novosti za maj 2018.
18.06.2018.
Četkice, paste i ostala ratna pomagala
20.06.2018.

Moje dete ima karijes ?! A peremo zube redovno…

akudenta-karijes

Na žalost, ovo čujemo vrlo često… Posle ove rečenice, roditelji ne znaju šta bi sa detetom, a ni šta sa sobom… Šta je tu je, ali kako je moguće da dete, koje redovno pere zube, ima karijes?

Karijes ćemo sanirati, ali hajde da pojasnimo na šta roditelji treba da obrate pažnju kada je oralno zdravlje dece u pitanju.

Najvažniji „krivac“ nije ni ne pranje zuba, ni šećer sam po sebi, već često unošenje šećera. No krenimo redom.

Pranje zuba, adekvatan izbor četkice i paste, izbacivanje noćnih obroka, uobročenost, neke specifičnosti deteta… to su najvažniji faktori na koje treba obratiti pažnju…

Ovog puta krećemo od slatkiša… Sećate li se svih onih gumenih bonbona, šećernih vuna koje se lepe za obraze, pa čokolada… a tek bakinih i maminih kolača… Kako lišiti dete radosti koje nosi slatkiš? U suštini, i ne treba… Pa, setite se svog detinjstva… Dete treba da jede slatkiše, ali da bude uobročeno, tj da slatkiš pojede posle glavnog obroka. Jeste pomalo ucenjivački, jer obično to zvuči ovako – ako pojedeš sve iz tanjira, dobićeš čokoladu-, ali, niste mu uskratili slatkiš, pojelo je obrok i prilično je sito, tako da će mu biti potrebna i manja količiina šećera.

Ako se nadjete negde gde je slatkiš van obroka, potrudite se da detetu date običnu vodu, dovoljno je par gutljaja, i da njome jednostavno izmućka usta. Na taj način će ukloniti višak šećera koji ostaje u ustima i smanjiti njegov uticaj na zubiće.

Specifičnosti deteta… Neka deca, zbog svog zdravstvenog stanja, često uzimaju lekove u obliku sirupa. Svi sirupi na našem tržištu sadrže šećere, i samim tim se na ovaj način unosi veća količina šećera. U tom slučaju treba zatražiti savet ordinirajućeg lekara, da li sirup može da se uzima u okviru glavnog obroka. Ako je to nemoguće, ta deca treba da fluorišu svoje zubiće i da zaliju fisure, kako bi maksimalno zaštitili iste.

Neka deca dišu na usta. Samim tim je onemogućeno zaštitno dejstvo pljuvačke i lakše se razvija karijes. Kod takve dece redovno pranje nije dovoljno, već je potrebno fluorisati zube, posebnu pažnju obratiti na prednje zube i obavezno konsultovati orl lekara, kako bi se otkolnio osnovni uzrok disanja na usta.

Sokovi… Ponekad da, ali voda je sve što Vaše dete treba da pije, jer se samo vodom utoljava žedj. Čak i sveže cedjeni sokovi nisu najbolji izbor, jer se cedjenjem voća gube mnoge korisne materije, a izostaje mehanićko čišćenje zuba, kao kada bi dete pojelo celu voćku.Sa druge strane, i voćni šećer je šećer. Čajevi i mleko su korisni, ali nikako zasladjeni, i nikako tokom noći.

O četkicama i pastama nekom drugom prilikom…