Emocije iz ugla kineske medicine

hormonalni disbalansi
Akupunktura i hormonalni disbalansi
04.01.2021.

Emocije iz ugla kineske medicine

Emocije

U kineskoj medicini, postoje dve vrste faktora, koji mogu da dovedu do pojave bolesti. Emocije spadaju u unutrašnje faktore, i to su radost, tuga i melanholija, strah, bes, briga, i šok.

Emocije su sastavni deo nas, čine život interesantnijim i bogatijim, i potpuno je prirodno da u različitim periodima života i okolnostima osećamo različite emocije. Ali, ako su jakog intenziteta, ili dugo traju, mogu da uzrokuju prvo energetske i funkcionalne tegobe, a zatim i promene na samim organima. U zavisnosti od naše psihološke konstitucije i životnih okolnosti, emocije mogu da izazovu najrazličitije poremećaje.

Mogući problemi

U današnje vreme, kada je skoro imperativ biti srećan, čini se pomalo čudno da radost može biti uzrok bolesti. Biti srećan, i osećati radost, je poželjno i zdravo. Ali, ukoliko dozvolimo previše uzbuđenja ili na neadekvatan način obrađujemo radost, može doći do poremećaja u radu srca, nesanice i povišenog krvnog pritiska.

Kada smo tužni, većina nas opisuje tugu kao osećaj koji pritiska dušu, i teško dišemo. Ukoliko dozvolimo sebi da se isplačemo, osećaj tuge će se smanjiti. Ali, u kulturi gde se suze tretiraju kao slabost, a potiskivanje emocija kao hrabrost, plakanje može biti nepoželjno. Medjutim, kao što je smeh odraz zdrave radosti, i predstavlja njeno adekvatno ispoljavanje, tako je i plač adekvatan način nošenja sa tugom. Ukoliko tugu ne obradjujemo pravilno, možemo razviti poremećaje. Takvi su npr. pojačano znojenje, bledilo kože i sluzokoža, astma ili autoimune bolesti.

Ukoliko previše brinemo, to može dovesti do poremećaja apetita, čestih mučnina ili čak dijareja, kao i čireva na želucu i tankom crevu. Dijabetes i vaskularni problemi se povezuju sa emocijom neadekvatne brige.

Kada osećamo strah, reaguju bubrezi i mokraćna bešika. Ali često se dešava da usled straha imamo problema sa tahikardijama i dijarejom. Sindrom sagorevanja, burn-out, koji se sve čeće pominje kao problem vremena u kome živimo, vezan je za strah. U okviru ovog stanja mogu se javiti problemi sa srcem i kardiovaskularnim sistemom, kao posledicom oslabljenog bubrega.

Ljutnja uzrokuje različite tipove bolesti, zato što ljutnja primarno oštećuje jetru, koja ima mnogo funkcija u našem organizmu. Može uzrokovati ekceme, astmu, visok krvni pritisak, glavobolje, fibromijalgiju, stomačne grčeve i bolove u gornjem delu ledja.

Akupunktura može mnogo pomoći u procesuiranju emocija i poboljšanju psihofižičkog stanja. Ona deluje na sve aspekte našeg bića, dovodeći u ravnotežu duh i telo.