Facijalis (Belova paraliza lica)

Kafa, čokolada
Kafa, čokolada i akupunktura…
07.09.2017.
Predavanje01
Novosti za 30.10.2017.
30.10.2017.

Facijalis (Belova paraliza lica)

Facijalis

Facijalis je slabost mišića jedne strane lica, praćena nemogućnošću zatvaranja oka, nabiranja čela i skupljanja usana. Može biti praćena curenjem suza i pljuvačke, kao i poremećajem čula ukusa, glavoboljom.

Nastaje naglo, najčešće posle budjenja. Pacijenti najčešće navode prehladu ili promaju kao uzrok.
Medjutim, danas se zna da ni prehlada ni promaja nisu „krivci“ za nastanak ovog stanja. Najčešće se radi o idiopatskoj paralizi facijalnog živca, mada postoje i neka druga stanja i oboljenja, koja se manifestuju kao Belova paraliza.

Sa aspekta zvanične medicine, ovaj poremećaj se leči kortikosteroidima, antivirusnim lekovima i visokim dozama vitamina B. Najnovija istraživanja pokazuju da je moguće da je virus zapravo uzrok oštećenja živca. Takodje, primenjuju se i metode fizikalne terapije, tople obloge…

Šta može akupunktura?

Akupunktura može da se koristi kao jedina metoda lećenja, ili zajedno sa ostalim metodama. Istraživanja pokazuju da je najbolje kombinovati akupunkturu sa medikamentima. Tretmani se primenjuju 2 – 3 puta nedeljno, traju 20 minuta, do pola sata. Karakteristično je da pacijenti ili vrlo brzo osete poboljšanje, ili uopšte ne reaguju na tretmane. A što se ranije javite terapeutu, to su rezultati bolji.