Kako izgleda akupunkturni tretman ?

vibracija
Vibracija vode
28.08.2020.
Moksibustija
Moksibustija
28.09.2020.

Kako izgleda akupunkturni tretman ?

tretman

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja lekaru pre započinjanja akupunkturnog tretmana je: „A kako tretman praktično izgleda?“

Prvo, i najvažnije, je postaviti dijagnozu. Dijagnozu postavljamo na osnovu pregleda pacijenta, i razgovora sa njim. Na osnovu toga, biraju se akupunkturne tačke, za svakog pacijenta ponaosob. Sam tretman podrazumeva da pacijent udobno leži ili sedi, u dobro provetrenoj i blago osvetljenoj prostoriji.

Koriste se iglice za jednokratnu upotrebu. Koža se pre samog uboda briše nekim od antiseptičnih rastvora. Kada se iglice postave, ostaju u telu do pola sata. Za to vreme moguće je da pacijent oseti različite senzacije, tipa blagog peckanja, trnjenja ili pospanosti. Broj iglica varira, ali se najčešće ubada do 20 iglica.

Koliko često…?

Pacijenti koji se prvi put javljaju na akupunkturni tretman, poboljšanje osećaju posle nekoliko tretmana, dok oni koji redovno dolaze na akupunkturu, poboljšanje mogu da osete i posle prvog tretmana.

Obično se radi dva do tri tretmana nedeljno, ukupno deset do dvanaest, a zatim se pravi pauza od nekoliko meseci, u zavisnosti od stanja koje se tretiralo.

Akupunktura ima izuzetnan efekat kod svih funkcionalnih poremećaja, dok u stanjima gde je došlo do narušavanja strukture tkiva, efekti su ograničeni, mada značajno može da utiče na smanjenje tegoba.