Menopauza

perimenopauza
Perimenopauza i akupunktura
06.07.2020.
aurikuloakupunktura
Aurikuloakupunktura
30.07.2020.

Menopauza

menopauza

Menopauza predstavlja jedan od perioda u životu žene, koji započinje oko 50 godine života. Nastavlja se na perimenopauzu, o kojoj smo pisali ranije. Većina žena i kroz perimenopauzu,kao i samu menopauzu, prolazi bez većih problema, ali izvestan broj može imati ozbiljnije tegobe. Smatra se da svaka četvrta žena ima značajne tegobe, koje mogu da joj remete svakodnevno funkcionisanje.

Tegobe koje se javljaju posledica su fiziološkog smanjenja nivoa estrogenih hormona, i najčešće se radi o kombinaciji psihofizičkih simptoma. Najčešće se javljaju valunzi i promena raspoloženja, ali takođe se sreću i pad libida, anksiozno – depresivni poremećaji, tahikardije ili problemi sa krvnim pritiskom, pojava parodontopatije, nesanica, osteoporoza, češće vaginalne i urinarne infekcije.

Menopauza i terapija

Terapija zavisi od izraženosti tegoba, ali i od životnog stila svake žene ponaosob. Fizička aktivnost, adekvatna ishrana i dovoljno sna smatraju se preduslovom za dobro opšte zdravlje uopšte, upotreba hormonskih preparata na bazi estrogena se preporučuje u dogovoru sa ginekologom, a ukoliko su izraženije emotivne smetnje preporučuju se antidepresivi i sedativi.

Medjutim, pošto sve ove tegobe imaju zajedničku osnovu, a to je disbalans u neurohumoralnoj regulaciji, akupunktura se sve češće preporučuje kao prva linija regulacije hormonskih disbalansa. Akupunkturom delujemo na balansiranje svih hormona u telu, regulišemo rad neurotransmitera u mozgu, delujemo na uravnoteženje rada autonomnog nervnog sistema. Dakle, na sve ono što dovodi do karakterističnih simptoma kada je menopauza u pitanju.

Za razliku od lekova, akupunktura nema neželjene efekte.