Moksibustija

tretman
Kako izgleda akupunkturni tretman ?
24.09.2020.
hormonalni disbalansi
Akupunktura i hormonalni disbalansi
04.01.2021.

Moksibustija

Moksibustija

Moksibustija je manje poznata tehnika lečenja tradicionalnih medicina Istoka, i odnosi se na upotrebu toplote na određenim tačkama na telu. Vekovima se koristi zajedno sa akupunkturom, ali se može primenjivati i samostalno.

Moksa je biljka pelin, i pripada vrsti hrizantema (artemisia vulgaris). U terapijske svrhe koristi se lišće. U zavisnosti od indikacija, moksibutija se može raditi sa moksom u obliku cigara, kupica ili preko akupunkturne igle. Pored toplote, čija je uloga da otkloni hladnoću i vlagu iz tela, pojedini oblici mokse imaju specifičan miris kada se zapale, koji takodje ima lekovito dejstvo.

Postoji nekoliko tehnika moksibustije, direktna i indirektna, sa ožiljkom ili bez. Takodje, postoje i odredjeni protokoli po kojima se moksa primenjuje, i po kojima se razlikuje od akupunkture.

Najčešće indikacije za primenu moksibustije su takozvani hladni sindromi. U njih spadaju neka reumatska oboljenja, hormonalni disbalansi (PMS, PCOSy), problemi sa varenjem…

Međutim, iskustvo je pokazalo da moksibustija ima odlično preventivno dejstvo, i da se redovnom upotrebnom mokse na nekoliko tačaka na telu, psihofizičko zdravlje može značajno unaprediti.

Dr Nela Garčević