Neželjeni efekti akupunkture? Da, ali…

o akupunkturi
Razmišljate o akupunkturi, ali se plašite igala? Gubitka kontrole? Bola?
28.02.2018.
Oralna higijena
Oralna higijena tokom menopauze
03.03.2018.

Neželjeni efekti akupunkture? Da, ali…

Neželjeni efekti

Kada govoriomo o akupunkturi, uglavnom ističemo njena pozitivna dejstva, kojih ima mnogo, i o kojima se već sve zna. Ali, da li postoje neželjeni efekti, koji su i kako ih tretiramo?

Krvarenje na mestu uboda… prilično često,i najčešće se javlja na odredjenim tačkama. Uglavnom je tačkastog tipa, staje za nekoliko sekundi, ne stvara modrice, i ne boli. Ponekad tip krvarenja može da bude od dijagnostičkog značaja za lekara.

Utrnulost dela tela… takodje veoma često, najčešće se javlja na mestima uboda koja se nalaze na rukama i nogama. Traje onoliko koliko traje sam tretman, mada ponekad može da traje i malo duže, i sem neprijatnosti, nema drugih efekata.

Koji neželjeni efekti su još mogući

Emotivno pražnjenje… veoma često. Dešava se da pacijenti zaplaču (i dobro se isplaču) tokom tretmana akupunkturom. Ne zato što ih nešto boli, već zato što emocije, koje potiskujemo, počinju da se oslobadjaju. Iako na prvi pogled može da deluje neprijatno, plakanje tokom akupunkture zapravo ima oslobadjajući i olakšavajući efekat. Pojačana emotivnost tokom tretmana, i kasnije, je pozitivan znak da dolazi do lečenja.

Osećaj umora posle tretmana… retko. Većina ljudi reaguje povećanjem energije, ali nekada se desi da smo umorni. Ovo nije zabrinjavajuće, ali svakako ne treba ignorisati, već dati sebi oduška, u smislu odmora, možda i neplaniranog, u naredna 24 sata.

Ove pojave zapravo i nisu neželjeni efekti, već sastavni deo akupunkturnog tretmana. Mogu biti iznenadjujuće, pogotovu za ljude koji vole da drže stvari pod kontrolom, ali vremenom i kod takvih pacijenata dolazi do opuštanja, i kod njih se dešava da su pozitivni.