Oralna higijena tokom menopauze

Neželjeni efekti
Neželjeni efekti akupunkture? Da, ali…
28.02.2018.
Novosti
Novosti za maj 2018.
18.06.2018.

Oralna higijena tokom menopauze

Oralna higijena

Mnogo toga se zna o menopauzi, i tegobama koje se javljaju tokom nje. Podrazumeva se zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, redovni ginekološki pregledi… Ali, retko ko damama ukazuje na značaj oralnog zdravlja tokom ovog perioda.

Usled pada nivoa estrogenih hormona, dolazi i do promena u usnoj duplji. One se mogu manifestovati kao peckanje i žarenje jezika (glosodinije i glosopiroze), peckanje i žarenje čitave usne duplje (stomatodinije i stomatopiroze), pojačano krvarenje desni, neprijatan zadah iz usta.

Terapija

Terapija ovih stanja zavisi od primarnog simptoma, ali svakako je najvažnija stvar oralna higijena. To podrazumeva uklanjnje mekih i čvrstih naslaga sa zuba, kiretažu parodontalnih džepova, upotrebu odgovarajućih četkica i rastvora za oralnu higijenu. Na taj način se smanjuje prisustvo mikroorganizama u usnoj duplji, a samim tim i mogućnost njihovog širenja u krvotok. Ovo je od izuzetnog značaja, jer poslednja istraživanja ukazuju na uzročno posledičnu vezu izmedju kardiovaskularnih oboljenja (koja se mogu intenzivirati tokom menopauze) i mikroorganizama koji se nalaze u zubnim naslagama. Uklanjanjem naslaga sa zuba i desni, smiruju se i simptomi upale, kao što su već pomenuto krvarenje i neprijatan zadah.

Za tegobe kao što su bol, peckanje i žarenje u ustima, savremena medicina nema adekvatnu terapiju. Koriste se sedativi i antidepresivi, koji deluju u smislu smirenja nervog sistema.

Medjutim, tretmani akupunkturom mogu da dovedu do poboljšanja, tj smanjenja osećaja neprijatnosti u ustima. Jer, takodje deluju na nervni i hormonski sistem, a koriste prirodne resurse organizma. Tokom tretmana akupunkturom dolazi do oslobadjanja mnogih neurotransmitera i hormona, koji mogu pozitivno da utiču i na stanje u usnoj duplji.