Perimenopauza i akupunktura

akupunktura u doba korone
Akupunktura u doba korone
27.04.2020.
menopauza
Menopauza
10.07.2020.

Perimenopauza i akupunktura

perimenopauza

Perimenopauza označava period koji prethodi menopauzi. Obično se javlja 3-4 godine pre menopauze, i u pitanju je fiziološka pojava, kroz koju većina žena prolazi bez većih problema. Medjutim, postoje žene koje i perimenopauzu i menopauzu proživljavaju teško, i smatra se da je poremećajima zahvaćeno oko 25% žena.

Sve tegobe koje se mogu javiti su posledica promene u nivou hormona, i to progesterona i estrogena. Njihovi nivoi mogu opadati i rasti, i na taj način uzrokovati valunge, noćno znojenje, poremećaje sna, pad libida, ižražen pms, promene raspoloženja…

Perimenopauza – da li je potrebna terapija, i koje su opcije?

U zavisnosti od težine tegoba, zdravstvenog stanja i stila života svake žene, izradjuje se poseban plan. Uvek se preporučuje redovna i adekvatna fižička aktivnost, zdrav način ishrane i dovoljno sna. U nekim slučajevima se preporučuje hormonalna supstitucija, a u nekim terapija sedativima i antidepresivima.

Međutim, izvestan broj žena, pogotovu one koje se nalaze u četrdesetim godinama, bira nešto drugačija rešenja. Jedno od njih je akupunktura.

Akupunktura utiče na neurohumoralnu regulaciju, tj. balansira rad nervnog i hormonskog sistema. Na taj način povoljno utiče na regulaciju nivoa hormona, a samim tim dolazi i do smanjenja ili nestanka tegoba koje su hormon zavisne. Pošto istovemeno reguliše rad nervnog sistema, tako što balansira lučenje neurotransmitera u mozgu, smanjuju se i tegobe vezane za promenu raspoloženja, nesanicu i valunge.

Njena prednost u odnosu na slične metode je u tome što nema kontraindikacija, i što reguliše rad čitavog organizma. Plan terapije se izradjuje za svakog pacijenta ponaosob, a rezultati su vrlo brzo vidljivi, i trajni.