Stomatologija

Stomatološka ordinacija Akudenta pruža usluge iz svih oblasti stomatologije, po najnovijim principima, koristeći najsavremenije materijale.


Stomatološka ordinacija Akudenta pruža usluge iz svih oblasti stomatologije, po najnovijim principima, koristeći najsavremenije materijale.

Akcenat je na preventivnoj stomatologiji, kako dece, tako i odraslih, kao i na estetskoj stomatologiji.


Preventivna stomatologija:
Preventivna stomatologija je usmerena na sprečavanje pojave specifičnih oboljenja usta i zuba, različitim metodama i sredstvima. Karijes i parodontopatija se mogu sprečiti, a ukoliko se i pojave, mogu se držati pod kontrolom decenijama.

U stomatološkoj ordinaciji Akudenta, sprovodimo sledeće metode:

1. Preventivni pregledi dece i odraslih – dva puta godišnje, a tokom perioda smene zuba kod dece, i češće.

2. Uklanjanje zubnih naslaga – kod dece koristimo specijalne četkice i paste (sa i bez fluorida), a kod odraslih AIRFLOW tehniku, kaoi ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca.

3. Fluorisanje zuba – nanošenje specijalnih lakova ili gelova za zube, u cilju sprečavanja karijesa. U zavisnosti od rizika za nastanak karijesa, fluorisanje se može raditi i nekoliko puta godišnje.

4. Zalivanje fisura – bezbolna i deci zanimljiva intervencija, kojom se na grizne površine zuba nanosi poseban zalivač, u cilju zaštite jamica i fisura zuba. Najčešće se zalivaju prvi stalni molari (šestice), mada se mogu zaliti svi bočni, kako mlečni, tako i stalni zubi.

5. Edukacija pacijenata – Itop- individualna obuka za oralnu profilaksu, prilagodjena svakom pacijentu ponaosob.

Savetodavni rad sa pacijentima. Svaki pacijent dobija pisano uputstvo o održavanju oralnog zdravlja, prilagodjeno ličnim specifičnostima, osobinama i potrebama.


Estetska stomatologija:
Estetska stomatologija je grana stomatologije koja je usmerena na ulepšavanje osmeha. Razvila se relativno skoro, i odnosi se na metode kojima se poboljšava vizuelni izgled zuba i usana, odnosno lica uopšte.

Metode koje spadaju u estetsku stomatologiju su:

1. Uklanjanje zubnih naslaga i poliranje zuba – airflow tehnikom uklanjanja zubnih naslaga, zubi postaju belji i sjajniji, jer se upotrebnom airflow granula maksimalno polira gledj, koja zatim bolje reflektuje svetlost.

2. Beljenje zuba – nanošenjem specijalnih izbeljivača, moguće je izbeleti zube i za nekoliko nijansi. Medjutim, pre primene same procedure, potrebno je utvrditi šta je uzrok tamnije ili neujednačene boje zuba, jer postoje neka stanja zuba, kod kojih nije moguće dobiti zadovoljavajuć efekat, sredstvima koja su legalno dostupna na našem tržištu.

3. Protetski radovi –kada oblik ili veličina zuba nisu zadovoljavajući, tada je moguće postići željeni efekat fasetama ili krunicama, bilo metalokeramičkim ili keramičkim.

Kako su zubi samo deo osmeha, odnosno lica, da bi zasijali punim sjajem potrebno je ukloniti i sitne nepravilosti na licu. To možemo postići različitim mezokoktelima, hijaluronom i sličnim filerima, ali najbolje se pokazala PRP metoda, tj ubrizgavanje plazme bogate matičnim ćelijama.