Tajne vagusa

tačka
Zusanli… Stomak 36…
30.09.2019.
slomljenog srca
Sindrom slomljenog srca…
19.02.2020.

Tajne vagusa

Tajne vagusa

Ah, taj vagus… kao i svaka lutalica, i vagus krije nekoliko neočekivanih tajni…

Vagus, ili nerv lutalac, je nerv koji pripada delu nervnog sistema koji se naziva parasimpatikus, i koji utiče na funkciju naših unutrašnjih organa, čega mi nismo svesni. Nije jedini nerv, ali je svakako najvažniji, zbog uticaja na veliki broj organa.

Da pišem o anatomiji i fiziologiji, nije mi namera, možda neki drugi put. Ovog puta želim da otkrijem neke tajne vagusa, koje se tiču svih nas…

Da li ste znali da od tonusa vagusa zavisi kako se povezujemo sa dugim ljudima? Da li ste znali da od tonusa vagusa zavisi, izmedju ostalog, i nečija privlačnost? Pa kako to vagus radi?

Jednostavno… on kontroliše ljudski govor i glas, njegovu melodiju. Kontroliše koordinaciju očiju, i reguliše emotivnu ekspresiju našeg lica. Leptirići u stomaku nisu ništa drugo do vagusna reakcija abdominalnih organa. Vagus kontroliše lučenje oksitocina, hormona koji utiče na mogućnost socijalizacije.

I da, vagus kontroliše srce… tj. njegov ritam…

I gde je tu akupunktura?

Akupunkturom možemo da utičemo na stanje našeg nervog sistema, tj. na neurohumoralnu regulaciju, da izbalansiramo funkcije svih unutrašnjih organa, a kada smo mi smireni i usresređeni, lakše je povezati se sa drugim ljudima.